6 Tips voor de beïnvloeding van onbewust denken op het internet

Blogpost for MIC-Watching

Onbewust doe je het. Nadenken als je in de trein zit, of als je even weg dwaalt naar die heerlijke zomer vakantie. Onbewust denk je aan dingen die je eigenlijk op dat moment niet had willen denken, of misschien niet had moeten denken. Onbewust doen wij mensen eigenlijk heel veel. Onbewust pakken we iedere morgen dezelfde mok uit de kast om koffie in te zetten of droog je jezelf onbewust altijd op dezelfde manier af na het douchen.

 

Wanneer denk je onbewust?  

Onbewust zijn we ons er dus niet van bewust dat er vaak op dit deel van je hersenen wordt ingespeeld door allerlei soorten reclame. Was het je nog nooit opgevallen dat de duurste producten in de supermarkt op ooghoogte liggen? Of dat een reclame folder van de Jack en Jones altijd alleen mannelijke modellen bevat met gespierde lichamen? De antwoorden op deze vragen weten we vaak wel, maar we staan er bijna nooit bij stil. Dit komt doordat deze informatie allemaal onbewust in je hersenen wordt opgenomen.

 

Hetzelfde geldt voor de online wereld waarin wij nu leven. Veel websites maken gebruik van de onbewuste gedachten van de bezoekers door hier op in te spelen. Deze beïnvloeding van het onbewust denken noemen we dan ook wel persuasive design. Grote websites als Booking.com en H&M weten heel goed hoe je de bezoeker kunt beïnvloeden en dus ook hoe je er voor zorgt dat de bezoeker tot een conversie/aankoop overgaat. Kleinere webshops hebben hier vaak moeite mee, omdat zij nog niet goed voor ogen hebben hoe ze dit moeten toepassen en waar ze precies moeten beginnen. Vandaar dat ik zes tips op een rij heb gezet voor de beïnvloeding van onbewust denken op websites.

 

Voorkennis

Voordat ik de tips ga geven is er nog iets wat je van te voren moet weten. Voor ik dit artikel ging schrijven heb ik twee buyer persona’s (bezoekers) onderzocht en bekeken wat hun customer journey (klantreis) is. Hieruit ontdekte ik een aantal touchpoints op de website die niet soepel verliepen. Deze touchpoints wilde ik verbeteren aan de hand van persuasive design. Persuasive design maakt gebruik van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini. Cialdini heeft 6 principes die je moet toepassen wil je een succesvolle website hebben; Autoriteit, Sympathie, Sociale bevestiging, Schaarste, Wederkerigheid en Consistentie. Om deze touchpoints op de website van Wiezewasjes te verbeteren heb ik de zes principes van Cialdini omgezet in tips met voorbeelden zodat ook jij deze kunt toepassen op jouw website.

 

De twee buyer persona’s zijn ontstaan vanuit twee conversiedoelen van Wiezewasjes.

  1.     Bezoekers die sieraden kopen
  2.     Bezoekers die graag op de hoogte gehouden willen worden van acties of goede doelen door middel van de nieuwsbrief

 

Zo heb ik voor beide conversiedoelen de customer journey aangepast door het gebruik van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini.

 

 

TIP 1: Maak gebruik van Autoriteit

Bij Autoriteit is het belangrijk dat je gebruik maakt van mensen waar je vertrouwen in hebt. Dit kunnen mensen zijn die een expert zijn op een gebied, onafhankelijke of mensen die hoger staan in hiërarchie. Mensen waar je naar op kan kijken.

 

De huidige homepage van Wiezewasjes ziet er nu zo uit:

 

Schermafbeelding 2018-01-11 om 14.23.32.png

Als we gaan kijken naar bezoekers die sieraden kopen dan vinden op deze homepage geen element terug van een autoritair persoon. Wanneer de bezoeker op de homepagina beland en hier een bekend persoon ziet staan die de sieraden van Wiezewasjes om heeft, dan zal deze bezoeker eerder geneigd zijn iets te kopen van Wiezewasjes.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 15.31.19

 

Zo zie je dat ik bij de verbeterde versie gebruik heb gemaakt van Rens Kroes die de sieraden draagt zodat je dus precies kunt zien hoe ze staan. Rens Kroes is overigens heel erg bezig met healthy life style, houdt van fairtrade net als Wiezewasjes en is ook veel bezig met goede doelen. Daardoor is zij een goede autoriteit voor het merk Wiezewasjes. Overigens is zij een bekend persoon waardoor mensen naar haar opkijken.

 

Als we gaan kijken naar de huidige nieuwsbrief dan kan deze ook aangepast worden met een Autoriteit er in. Laten we ook hiervoor even Rens gebruiken. De huidige inschrijvingsbevestiging ziet er zo uit:

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 17.13.19

 

In de aangepaste bevestigingsmail hebben we Rens Kroes er weer bij gezet zodat de bezoeker zeker weet dat de e-mail bij de website hoort en dus ook meer vertrouwen krijgt in het bedrijf.
Schermafbeelding 2018-01-13 om 17.20.18

 

TIP 2: Zorg voor Sympathie

Je merkt het zelf ook vast dat je liever zaken doet met iemand die je aardig vindt dan met iemand die je niet aardig vindt. Zo werkt het op je website ook. Als je als website zorgt dat de bezoeker je leuk vindt dan stijgt je conversie vanzelf. Dit kan je doen door Charisma, complimentjes of bijvoorbeeld humor. De bezoeker houdt ervan om een connectie te voelen met een merk, dat schept een band.

 

Als we gaan kijken naar hoe we bezoekers die sieraden willen kopen een complimentje kunnen geven dan kunnen we het beste kijken naar de sieraden pagina van Wiezewasjes. De huidige sieraden pagina ziet er zo uit.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 17.54.18

Zoals je ziet wordt er op deze pagina geen charisma of humor getoond en ook geen complimentje gegeven. Het gevoel dat je speciaal bent mist. Als de pagina er uit had gezien zoals hier onder, dan ben je eerder geneigd uit de drie aanbevolen items iets te kiezen omdat je het gevoel hebt dat deze speciaal voor jou zijn uitgekozen. Extra leuk zou het zijn als de aanbevolen items ook nog eens dezelfde naam zouden hebben als de bezoeker van de pagina. Dit kan door middel van een account aanmaken.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 17.48.49

Wat ook heel goed werkt is een compliment geven als de bezoeker iets in zijn winkelmandje heeft gelegd. Dit stimuleert dat deze bezoeker het artikel ook daadwerkelijk wilt afrekenen.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 17.37.54Schermafbeelding 2018-01-13 om 18.17.22

Bij de inschrijving van de nieuwsbrief kan je sympathie opwekken bij de bezoeker door te vermelden waarom de bezoeker zich in moet schrijven. Zo kan Wiezewasjes vermelden dat ze samenwerken met goede doelen waardoor een bezoeker sneller geneigd is om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Zo heeft sympathie een rol in het onbewust denken van de bezoeker.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 18.22.07Schermafbeelding 2018-01-13 om 18.26.41

 

TIP 3: Speel in op de sociale bevestiging

Iedereen kan onzeker worden wanneer er een beslissing genomen moet worden. Wanneer dit voorkomt vallen we terug op een oerinstinct: kijken wat anderen doen. De bezoeker van je website doet dat dus ook maar al te graag. Zodra ze zien dat anderen een goede ervaring hebben gehad bij een bepaalde beslissing of product dan zijn we geneigd om daarin mee te gaan. Klantreviews en verkoopcijfers werken daarom erg goed als je iets wilt verkopen.

 

Zo vindt de bezoeker het fijn om de gedane aankoop te kunnen delen op social media, zodat anderen hierop kunnen reageren. Ook vindt de bezoeker het fijn als er voor de aankoop wordt aangegeven dat het product gewild is en dus vaak is verkocht. Deze sociale bevestiging kan net dat extra zetje geven waardoor de bezoeker toch dat ene sieraad koopt.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 19.00.06

Op de huidige website zie je dat er nog geen gebruik gemaakt wordt van deze sociale bevestiging. In de vernieuwde versie zie je dat je jouw aankoop kunt delen op sociale kanalen, dat andere bezoekers het product hebben gekocht en beoordeeld en dat het product op voorraad is. Dus er is niets meer wat je tegen kan houden om dit item te kopen.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 19.09.58

Als de e-mail helemaal aan zou sluiten op de vernieuwde website met beoordelingen dan kan je zorgen dat bezoeker met de sociale bevestiging een beoordeling plaatst na aankoop. Het beste is dan om in de e-mail die je krijgt na de aankoop duidelijk te vragen naar een beoordeling. Door deze beoordeling achter te laten help je andere bezoekers weer bij hun sociale bevestiging. Hieronder zie je een voorbeeld van de aangepaste aankoopbevestiging mail.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 19.29.15

 

TIP 4: Zorg dat jouw producten schaars zijn

Onbewust ben je een stuk meer geïnteresseerd in een product als er nog maar een beperkt aantal producten beschikbaar is. Als je ziet dat er van een product nog maar drie beschikbaar zijn, wil je niet de kans lopen dat het product uitverkocht raakt. Dus bestel je maar snel het product voordat het op is.

 

Op de website van Wiezewasjes is het niet zichtbaar of een product op voorraad is of uitverkocht is. Ze maken dus geen gebruik van deze schaarste terwijl dat juist wel voor de extra stimulans zorgt. Als de bezoeker ook ziet dat producten uitverkocht kunnen raken, dan willen ze al helemaal snel zijn, kassa!

 

Hieronder zie je hoe ik de schaarste toepas op de website van Wiezewasjes. Zoals ik al bij TIP 3 de button ‘op voorraad’ had toegevoegd heb ik nu dus ook de button ‘nog 3 beschikbaar’ geplaatst om zo de schaarste aan te geven. De producten die uitverkocht zijn kan je een ‘uitverkocht’ button geven.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 21.08.44

Schermafbeelding 2018-01-13 om 21.07.13

 

 

TIP 5: Zorg dat je bezoeker terugkomt, keer op keer.

De truc bij wederkerigheid is het geven van iets waardoor de bezoeker iets terug wil doen. Je geeft dus een bepaalde korting weg in ruil voor dat de bezoeker iets koopt of zich bijvoorbeeld inschrijft voor de nieuwsbrief.

 

Voor een verkoop op de website is het belangrijk dat de bezoeker beloond wordt omdat ze iets gekocht heeft in de webshop. Dus je beloond haar dan met bijvoorbeeld een €5,- kortingsbon op haar volgende aankoop. Als je wederkerigheid wil combineren met sympathie dan is het een goed idee om deze kortingsbon naar de bezoeker haar adres te sturen. Dit geeft de bezoeker het gevoel dat er moeite is gedaan om haar die kortingsbon te sturen en voelt de bezoeker zich speciaal. Dit leidt dan weer tot meer conversie op de website.

 

En bij het inschrijven op de nieuwsbrief krijg je bijvoorbeeld €5,- korting op je volgende bestelling bij besteding vanaf €30,-. Bij TIP 1 had ik al de vernieuwde bevestigingsmail laten zien waarop dus ook deze wederkerigheid te zien is.
Schermafbeelding 2018-01-13 om 17.20.18

 

TIP 6: Zorg dat je bezoeker consistent blijft

Als laatste heb ik de tip van commitment en consistentie voor je. Dit omdat mensen gewoontedieren zijn. We vinden het dan ook prettig om bij onze eigen mening te blijven. Als we eenmaal houden van een merk, dan zijn we bereid daar steeds weer terug te keren. Dit onbewuste gedeelte van je hersenen is heel bijzonder en waardevol om merktrouw mee te verstevigen.

 

Hoe we dat kunnen toepassen op Wiezewasjes? We willen dat op een website alles vloeiend verloopt en dat we geholpen worden waar nodig. Zo hebben we geen zin in om een groot formulier in te vullen met persoonlijke gegevens. Dit bestelformulier wat je invult voor je de aankoop afrond kan je in verschillende stappen knippen zodat de bezoeker maar een paar vragen per keer hoeft in te vullen. Het mooie hieraan is, dat als de bezoeker eenmaal meerdere stappen heeft ondernomen, ze minder snel geneigd is om af te haken.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 21.35.02Schermafbeelding 2018-01-13 om 21.35.31

Op de huidige website hebben ze wel stappen gemaakt maar de sommige stappen komen dubbel voor. De eerste keuze die je moet maken is nu hoe je het pakket wil laten verzenden. Vervolgens klik je op afrekenen, daarna moet je nog een formulier invullen bij stap 1 en bij stap 2 moet je opnieuw je verzendmethode bevestigen. Als laatste kies je het gewenste betaalmiddel. Het is handiger om eerst te vragen of je al een account hebt voordat je af gaat rekenen  Als je dit al wel hebt dan wordt dat bestelformulier automatisch voor je ingevuld. Heb je nog geen account dan maak je de bezoeker er dus attent op dat ze een account aan kunnen maken zodat het bestellen de volgende keer sneller gaat.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 21.39.00

 

Vervolgens komen de stappen van invullen, een betaalmiddel kiezen en de bestelling afronden. Als dit in duidelijke stappen is opgedeeld dan haakt de bezoeker vaak niet meer bij stap 3 nog af.

 

Schermafbeelding 2018-01-13 om 21.49.47

De bezoeker is nu op een fijne manier door de aankoop geholpen, heeft misschien zelfs een account gemaakt en krijgt hopelijk na de aankoop een bevestigingsmail met daarin de bij TIP 5 beschreven wederkerigheid. De bezoeker heeft een positieve mening gevormd over het merk en is dus bereid om terug te keren.

 

 

Conclusie:

Door het lezen van deze tips heb je een beter inzicht gekregen in het gebruik van persuasive design. Onbewust spelen deze zes principes een belangrijke rol op jouw website. Pas deze dan ook toe om zo het meeste uit jouw website te kunnen halen. Hieronder vind je alle tips nog één keer op een rij.

 

TIP 1: Maak gebruik van Autoriteit

TIP 2: Zorg voor Sympathie

TIP 3: Speel in op de sociale bevestiging

TIP 4: Zorg dat jouw producten schaars zijn

TIP 5: Zorg dat je bezoeker wederkeert

TIP 6: Zorg dat je bezoeker consistent blijft

 

Voor de online wereld waarin wij nu leven geldt: speel in op de onbewuste gedachte van je bezoeker. Met deze zes tips van persuasive design kan ook jij jouw website aanpassen en verbeteren en zorgen voor een hogere conversie. Waar Wiezewasjes nog een boel kan verbeteren, kan jij na het lezen van dit artikel jouw website een grote voorsprong geven op de rest!

 

WIL JE MEER VAN MIJ LEZEN? NEEM EEN KIJKJE OP MIJN PROFIEL OP MICWATCHING OF BEZOEK MIJN SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.

MICwatching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: